26 Kasım 2011 Cumartesi

MUHABBET KUŞLARININ YAŞAM SÜRESİ

Bir kişi için, beslemek istediği evcil kuş türünü satın almadan önce,maksimum yaşam süresinin ne kadar olduğunu bilmek önemlidir. Bu bir muhabbet kuşu ise, ideal koşullarda 10-12 yaşına kadar yaşaması umulabilir. Ama normal olarak, muhabbet kuşları uzun yaşamazlar. Kuşların çoğu, gerçekçi bir yaklaşımla beş ile on yıl arası yaşam sürerler. Olgun bir muhabbet kuşunun dış görünümünden yaşını belirlemek mümkün değildir. Beş yaşında bir muhabbet kuşu ile 15 yaşındaki bir kuş tam olarak birbirlerine benzerler.
İstatistikler, Almanya'da , muhabbet kuşlarının yarısının, yanlış beslenme ve kötü bakım koşulları nedeniyle beş yaşına gelmeden öldüklerini söyler. Aşırı kilo ve hareketsizlik, kuşun iç organlarının büyümesine neden olarak iç organların iflasına yol açar. En kötü ihtimalle, herhangi bir uyarıda bulunmadan çalışmayı durdururlar. Fazla kilolu muhabbet kuşlarının çoğu, deri ve kasların arasında büyüyen yağ tümörlerinin özel bir türü olan lipoma'ya yakalanır.
Ama ideal bir bakıma sahip muhabbet kuşlarının da çok genç yaşta ölmeleri mümkündür. Tümörlerin birçoğunun büyümesi durdurulamamaktadır. Bilim adamları, muhabbet kuşlarında tümörlerin neden bu kadar çok geliştiğini ve tümöre yatkın olmalarını şimdiye kadar belirleyememişlerdir. Yazarın kuşlarında, şimdiye kadar 2 tip tümör olayına rastlanmıştır. Kuşların biri, karın boşluğunda kötü huylu bir tümöre yakalandı, bu yüzden, veteriner hekim tarafından uyutulmak zorunda kalındı. Bir diğer kuş, yaklaşık 14 yaşındayken böbrek tümörü nedeniyle, bir böbreği alındı. Veterinerlik, onun, sonraki birkaç hafta içinde öleceğini söyledi, ama uyutmak için beklemeyi önerdi, çünkü onlara göre, acı çekmeksizin doğal ölümünün birkaç gün öncesine kadar yaşayabilecekti. Acı çekmeye başladığında uyutulması, onun işkence çekmemesi için doğru zaman olacaktı. Birlikte, yaşaması için şans verilmesi çok doğru bir karardı, çünkü ömür olarak biçilen bu birkaç hafta onun için 1,5 yıl sürdü. Bu kuş, tümörü, olağandışı ölçüde küçülttü, bundan dolayı da gerçekten şanslıydı! Ölümüne neden olan bu tümör acıya yol açmamıştı. Aslında, o, bu nedenle değil, sevgili arkadaşını kaybetmenin acısı ile ölmüştü.

Şimdiye kadar bilinen en yaşlı kuş, 21 04 2002'de ölen Kiki'dir. O, 17'den biraz daha fazla yaşındaydı. Ama, yaşla ilgili olarak olumsuz bulgular da vardır. Doğal yaşamda, yenilen zehirli besinler nedeniyle birkaç ay içinde ölümlerle de karşılaşılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder